Γιάννης Πετρίδης- Ο πατριάρχης του ελληνικού ροκ ραδιοφώνου!

Ο μουσικός παραγωγός και Dj, Γιάννης Πετρίδης, είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις κορυφαίες -ίσως η κορυφαία- φυσιογνωμία του ελληνικού ραδιοφώνου και ειδικότερα του ποπ και ροκ ραδιοφώνου. Η εκπομπή του, αρχικά με τίτλο «Ποπ Κλαμπ» και στη συνέχεια «Από τις 4 στις 5», ξεκίνησε το 1975 και παρέμεινε στον αέρα για 38 χρόνια, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς αποτελεί τη μακροβιότερη καθημερινή μουσική εκπομπή που έγινε ποτέ, στην ίδια ραδιοσυχνότητα και την ίδια ώρα.

Ραντεβού από τις 4 στις 5!

Σε μια εποχή που οι κρατικοί σταθμοί μονοπωλούσαν τα ραδιοκύματα και τα μουσικά ακούσματα – με ελάχιστες εξαιρέσεις – ήταν ελληνικά λαϊκά, «ελαφρά» και δημοτικά τραγούδια, η εκπομπή “Από τις 4 στις 5” ήταν μια όαση για τους φίλους της αγγλόφωνης μουσικής, που πιστοί στο καθημερινό ραντεβού, παρέμεναν “κολλημένοι” στους δέκτες τους για να απολαύσουν ό,τι πιο καινούργιο είχε να παρουσιάσει η ποιοτική ροκ και ποπ μουσική, αλλά και η σόουλ και κάντρι. Νέες κυκλοφορίες, ειδικά αφιερώματα, επετειακές εκπομπές, συνεντεύξεις με σπουδαία ονόματα της ροκ και βεβαίως τα τοπ: τα καλύτερα τραγούδια, σύμφωνα με ψηφοφορίες του κοινού και των κριτικών, σε κάθε είδους μουσική κατηγορία. Δεν είναι όμως μόνο οι μουσικές εκπομπές που έκαναν τον Γιάννη Πετρίδη τόσο δημοφιλή.

Το 1978, ξεκίνησε την έκδοση του έγκυρου μουσικού περιοδικού «Ποπ και Ροκ», στο οποίο διετέλεσε διευθυντής για μια εικοσαετία και παράλληλα εξέδωσε έξι βιβλία με σχετική θεματολογία, ενώ επίσης για σχεδόν μια εικοσαετία ήταν ο διευθυντής της ελληνικής Virgin Records. Ακόμα, είναι ο μόνος ‘Ελληνας με δικαίωμα ψήφου, ως μέλος της επιτροπής των υποψηφιοτήτων για το Rock N Roll Hall of Fame.

Λαμβάνοντας υπ όψιν όλα τα παραπάνω, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Γιάννης Πετρίδης είναι μια ζώσα εγκυκλοπαίδεια που “δίδαξε” μουσική κάθε γενιά Ελλήνων από τη μεταπολίτευση και μετά. Κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα, έχοντας επιστρέψει μετά από μια διακοπή λίγων χρόνων στην συχνότητα του Α’ Προγράμματος με την ίδια αγαπημένη ιστορική εκπομπή και βέβαια την ίδια πάντοτε ώρα: “Από τις 4 στις 5”!