Εκπαιδευτικό ραδιόφωνο

Την δεκαετία του ’70, υπήρχε μια εκπομπή στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η οποία ονομαζόταν “Αγγλικά και Ποπ”! Μια εκπομπή που βασιζόταν στην πρωτότυπη ιδέα των μαθημάτων Αγγλικής γλώσσας μέσα από δημοφιλή τραγούδια της εποχής! Στίχο το στίχο, οι εκφωνητές μετέφραζαν τα Αγγλόφωνα ποπ τραγούδια, δίνοντας την ευκαιρία στους ακροατές από τη μια να γνωρίζουν τι ακριβώς έλεγαν τα αγαπημένα τους τραγούδια και από την άλλη να μαθαίνουν σιγά-σιγά τη γλώσσα με τρόπο ευχάριστο και ενδιαφέροντα.

Από την Ώρα του Παιδιού στο Podcasting από το διάστημα!

Η νεολαία που άκουγε το “Αγγλικά και Ποπ”, ήταν η ίδια που είχε μεγαλώσει με μια άλλη και ιδιαίτερα δημοφιλή εκπαιδευτική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, την “Ώρα του παιδιού” με την Αντιγόνη Μεταξά, την αγαπημένη των παιδιών “Θεία Λένα”. Η σπουδαία εκπαιδευτικός συντρόφευε για πολλά χρόνια τα ελληνόπουλα, με παραμύθια, ιστορίες και τραγούδια που έχουν μείνει στην ιστορία. Οι πρωτότυπες εκπομπές της ήταν τόσο επιτυχημένες που συνέχισαν να ακούγονται σε επανάληψη, κάθε πρωί στις 9.00, για μια ακόμα δεκαετία μετά το θάνατό της, το 1971, ενώ το έργο “Νέα Εγκυκλοπαίδεια του Παιδιού” που επιμελήθηκε, βρισκόταν σχεδόν σε κάθε Ελληνικό σπίτι.

Η γενιά των παιδιών της “Θείας Λένας” σήμερα έχει smartphone και μέσα από αυτό, πρόσβαση σε μια Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια, μέσω του ίντερνετ. Έχει επίσης διαδικτυακό ραδιόφωνο με τεχνολογία streaming, αλλά και Podcasting-κάτι που σε ραδιοφωνικούς όρους θα το χαρακτηρίζαμε σαν ηχογραφημένες εκπομπές- οι οποίες είναι διαθέσιμες, ανά πάσα στιγμή.

H θεματολογία του podcasting έχει απίστευτο εύρος. Είτε θέλεις να μάθεις πως θα παίξεις στο Χρηματιστήριο Συναλλάγματος, είτε πως θα παίξεις στο καζίνο, όπως το River Belle υπάρχει ένα podcast για σένα. Θα βρεις από μαθήματα ξένων γλωσσών, με ή χωρίς… ποπ, μέχρι podcasts σχετικά με το πως να κάνεις καλύτερο… podcasting – σαν να λέμε, μια εκπομπή για το πως να κάνεις καλές εκπομπές! Εκπαιδευτικά podcast για νεοφυείς επιχειρήσεις, για προσωπική αυτο-βελτίωση, μέχρι και podcast από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε περίπτωση που σκέφτεστε να γίνετε… αστροναύτες!