Η πιο… μυστήρια εκπομπή του κόσμου!

Πρόκειται για την εκπομπή του ραδιοσταθμού UVB-76, γνωστού και με την ονομασία “Μπάζερ”, ο οποίος εκπέμπει στα βραχέα κύματα, στη συχνότητα των 4625 kHz και αποτελεί ένα διεθνές μυστήριο, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιος κάνει την εκπομπή, γιατί την κάνει ή από που την κάνει! Ακόμη πιο μυστήριο όμως είναι το περιεχόμενο της εκπομπής του συγκεκριμένου ραδιοσταθμού.

Εδώ και τουλάχιστον τριάντα επτά χρόνια – κανείς δεν είναι σίγουρος για το πότε ακριβώς ξεκίνησαν οι εκπομπές – επτά μέρες την εβδομάδα και σχεδόν εικοσιτέσσερις ώρες τη μέρα, με εξαίρεση ένα διάλειμμα από τις 07.00-07.40 καθημερινά, ο Μπάζερ εκπέμπει περίπου 25 φορές το λεπτό ένα μονότονο σήμα, κάτι που του έδωσε και το όνομά του στους κύκλους των ραδιοερασιτεχνών, ενώ το τελευταίο λεπτό της κάθε ώρας το σήμα γίνεται συνεχές.

Διάλειμμα για… διαφημίσεις!

Κάποιες φορές – συνήθως Τετάρτη και Πέμπτη – η εκπομπή του μονότονου σήματος διακόπτεται και μεταδίδονται φωνητικά μηνύματα, στη ρώσικη γλώσσα, τα οποία πάντοτε ξεκινούν με τον κωδικό του σταθμού που ήταν ο UVB-76 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, οπότε και άλλαξε σε MDZhB, ενώ από το τέλος του 2015 ο σταθμός συνέχισε να εκπέμπει με τον κωδικό ZhUOZ, και επιπλέον σε δύο ακόμα νέες συχνότητες, στα 6998kHz και 9250kHz.

Ένα ακόμη μυστήριο σχετικά με τον UVB-76 είναι ότι εκπέμπει ζωντανά. Ο τόνος που εκπέμπει δεν είναι ηχογράφηση, αλλά μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σταθμός – μυστήριο προσέλκυσε μέσα στα χρόνια το ενδιαφέρων των ραδιοερασιτεχνών αλλά και των απανταχού “κυνηγών” μυστηρίων, δημιουργώντας μια άτυπη κοινότητα η οποία στις μέρες μας αριθμεί δεκάδες χιλιάδες άτομα, που παρακολουθούν το σταθμό παρόλο που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι είναι αυτό που ακούν, αν και εικάζεται ότι πρόκειται για κωδικοποιημένα στρατιωτικά μηνύματα.

Αν θέλετε κι εσείς να ακούσετε τον Μπάζερ συντονιστείτε σε μια από τις συχνότητές του, και πού ξέρετε; Μπορεί να είστε εσείς που θα λύσετε το μυστήριο!