Στρατευμένο ραδιόφωνο!

Η συμβολή του Ραδιοφώνου και στους δύο παγκόσμιους πολέμους ήταν καθοριστική. Είτε μεταδίδοντας σήματα, κυρίως του Ναυτικού, είτε μεταδίδοντας “απαγορευμένες” ειδήσεις για τους πολίτες, το ραδιόφωνο έδωσε τις δικές του “μάχες” και πολλές τις κέρδισε, αποτελώντας ένα ακόμη “όπλο” στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ένα όπλο τόσο αποτελεσματικό που έφτασε να ενσωματωθεί στην δομή του στρατού χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. Με προγράμματα κυρίως ειδησεογραφικά, με χρήσιμες τοπικές πληροφορίες, με δελτία καιρού και βέβαια με πολλή μουσική, οι στρατιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αποτελούν εκτός από συνδετικό κρίκο μεταξύ στρατού και πολιτών και σημαντικό παράγοντα στο να διατηρείται υψηλά το ηθικό των στρατευμένων.

Καλημέρα Βιετνάμ!

Τα όσα εκτυλίσσονται σε έναν τέτοιο σταθμό, και γύρω από αυτόν, αποτελούν το θέμα κινηματογραφικής ταινίας “Καλημέρα Βιετνάμ”, που κυκλοφόρησε το 1987, και είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του ράδιο-DJ Άντριαν Κρονάουερ -τον οποίο υποδύεται σε μια εξαιρετική ερμηνεία ο αείμνηστος Ρόμπιν Ουίλιαμς- ο οποίος φέρνει τα “πάνω-κάτω”, όταν αναλαμβάνει την πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του Αμερικάνικου Στρατού, στο Βιετνάμ, το 1965.

Με καυστικό χιούμορ και ανατρεπτικές μουσικές επιλογές, που του προκαλούν έντονες συγκρούσεις με τους ανωτέρους του, αλλά τον κάνουν αγαπητό στους υπόλοιπους, ο Κρονάουερ γίνεται σύντομα η “ψυχή” του σταθμού, με την χαρακτηριστική του κραυγή “Καλημέρα Βιετνάμ” να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εκπομπής.

Ο πραγματικός Άντριαν Κρονάουερ, ο οποίος απεβίωσε το 2018, είχε σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται στην ταινία, λέγοντας ότι αν είχε κάνει τα μισά από αυτά που διαδραματίζονται στο “Καλημέρα Βιετνάμ” θα βρισκόταν ακόμη σε κάποια στρατιωτική φυλακή, και ότι πολλά από τα περιστατικά που παρουσιάζονται στην ταινία είναι εξ ολοκλήρου προϊόν μυθοπλασίας. Όσο για τον χαρακτήρα και το ύφος του κινηματογραφικού DJ-Κρονάουερ, σίγουρα έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με το εκπληκτικό ταλέντο του Ρόμπιν Ουίλιαμς, που έπλασε έναν δικό του Κρονάουερ, αφού οι παραγωγοί της ταινίας του είχαν απαγορεύσει να συναντηθεί με τον πραγματικό. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην πρεμιέρα της ταινίας!