Ελληνικό ραδιόφωνο -ένα κομμάτι της ιστορίας!

Η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε μόνο δύο ακροατές! Ο άτυπος ραδιοφωνικός σταθμός ήταν το εργαστήριο στο σπίτι του Χρίστου Τσιγγιρίδη, ενός πρωτοπόρου ηλεκτρολόγου μηχανικού, ο οποίος πειραματιζόταν με την τεχνολογία των μικροφωνικών εγκαταστάσεων, ενώ ακροατές ήταν δύο φίλοι του οι οποίοι διέθεταν δέκτη, πράγμα σπάνιο για την εποχή λόγω του μεγάλου κόστους απόκτησής τους.

Το ραδιόφωνο ήταν ακόμη “στα σπάργανα”, ενώ το κορυφαίο BBC είχε μόλις ξεκινήσει να εκπέμπει πριν από δυο χρόνια. Ωστόσο, συγκρητικά με άλλες “τάσεις”, που χρειάστηκαν κάποιες φορές ολόκληρες δεκαετίες για να φτάσουν από το εξωτερικό, το ραδιόφωνο μπήκε πολύ γρήγορα στη ζωή των Ελλήνων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας.

Από την κορυφή του Λευκού Πύργου στα υπόγεια του Ζαππείου!

Ο καινοτόμος μηχανικός επιχειρώντας ένα ακόμη τολμηρό βήμα το 1927, έκανε την πρώτη του επίσημη ραδιοφωνική εκπομπή από τον Λευκό Πύργο χρησιμοποιώντας την κεραία του Ναυτικού κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τον Εθνικό Ύμνο, προσευχή, εμβατήρια και ομιλία.

Τον επόμενο χρόνο κατόρθωσε να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο λειτουργώντας τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα, αλλά και σ’ όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ουσιαστικά, πραγματοποιήθηκε μετάδοση μουσικής στα πλαίσια της Γ’ Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του να εξασφαλίσει άδεια συνεχούς λειτουργίας για το σταθμό, το αυστηρό νομικό πλαίσιο για τη ραδιοφωνία περιόριζε την λειτουργία του αποκλειστικά στη διάρκεια της ΔΕΘ. Ακόμη κι έτσι όμως έδωσε σε πολλούς καλλιτέχνες της εποχής τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ζωντανά τα έργα τους από το στούντιο.

Στις 25 Μαρτίου 1938, ακριβώς 11 χρόνια μετά από εκείνη την εκπομπή στο Λευκό Πύργο, ξεκίνησε να εκπέμπει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών από τα υπόγεια του Ζαππείου. Σήμα κατατεθέν ήταν ο θρυλικός “Τσοπανάκος”, η βουκολική μελωδία που -με εξαίρεση τα χρόνια της κατοχής- ακούγεται αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας και αποτελεί το σήμα της Φωνής της Ελλάδας.

Η Εθνική Ραδιοφωνία, μόλις είχε γεννηθεί!