Μια ιστορία… ραδιοφωνική!

Οι πρώτοι ραδιοφωνικοί πομποί έκαναν τις εκπομπές τους σε σήματα Μορς, οπότε τo πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα – αν μπορεί κανείς να το πει έτσι – που βγήκε στον αέρα το 1905, από τους Σταθμούς του Αμερικανικού Ναυτικού, έκανε κωδικοποιημένη εκπομπή της… ώρας, κάθε μεσημέρι στις 12!

Όταν οι «εκπομπές» αυτές άρχισαν να περιλαμβάνουν και ημερήσιες προβλέψεις για τον καιρό και σύντομα δελτία ειδήσεων, απέκτησαν απήχηση στους ραδιοερασιτέχνες της εποχής, ωστόσο το γεγονός ότι έπρεπε κάποιος να γνωρίζει τον κώδικα Μορς για να τις «ακούσει» δεν τους επέτρεψε να προσελκύσουν μεγαλύτερο ακροατήριο.

Ραδιοφωνικές πρωτιές!

  • Ο πρωτοπόρος Αμερικανός εφευρέτης, Τσαρλς Χέρολντ, ήταν κατά γενική παραδοχή ο πρώτος ραδιοφωνικός παραγωγός στον κόσμο με πρόγραμμα ψυχαγωγικών εκπομπών, από τον ραδιοφωνικό σταθμό του, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, το 1912.
  • Το πρώτο ραδιοφωνικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα που μεταδόθηκε ποτέ, ήταν από τον σταθμό 8MK στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν το 1920, και την ίδια χρονιά εξέπεμψε ο πρώτος κολεγιακός σταθμός, από το Γιούνιον Κόλετζ της Νέας Υόρκης.
  • Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησαν οι πρώτες ραδιοφωνικές αθλητικές εκπομπές και έγινε μάλιστα η πρώτη ζωντανή μετάδοση κολεγιακού ποδοσφαιρικού αγώνα, ανάμεσα στις ομάδες Γουεστ Βιρτζίνια και Πίτσμπουργκ. Εκεί, όπου ο σταθμός KDKA, το 1921 ξεκίνησε το καθημερινό του πρόγραμμα ως ο πρώτος επίσημα αδειοδοτημένος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός, με την εναρκτήρια εκπομπή του να αναμεταδίδει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.
  • Ένα χρόνο μετά, το 1922, στη Βρετανία, ξεκίνησαν από το Λονδίνο οι ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC, που το 1926, με βασιλική άδεια, έγινε η Πρώτη Εθνική Ραδιοφωνία του κόσμου, αλλά και βασική πηγή ενημέρωσης του κοινού, μια θέση που κρατά μέχρι σήμερα. Πολλοί ακόμα από τους σταθμούς εκείνης της πρώτης εποχής του ραδιοφώνου λειτουργούν μέχρι τις μέρες μας, χάρη στην αφοσίωση και το όραμα των ανθρώπων της ραδιοφωνίας.

Σε μια αναπόφευκτη συγχώνευση με το διαδίκτυο, το ραδιόφωνο έχει ήδη περάσει σε ένα ακόμη στάδιο μετεξέλιξης, με το ιντερνετικό ραδιόφωνο να προσφέρει πρόσβαση σχεδόν σε οποιονδήποτε σταθμό σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.